YAKLAŞAN SEÇİMİN GÜVENLİĞİ

     

Altılı masanın çalışmaları halkın büyük bir kesimince umutla destekleniyor. İki gün önce Özdemir İnce’nin öngörüsü müthişti: “Altılı Masa Sivas Kongresine benziyor. Tarihe geçecekler.” Bu öngörüye katılmamak olanaksız. Artık Altılı Masa mevcut iktidarı devirecek ve iktidar olacak oy gücüne sahiptir. Bu da gerçek.

RTE’nin aday olup olamayacağı ya da Altılı Masa’nın adayının kim olacağı önemli değil. Alın teriyle ve karşılıklı zor ödünle üretilen, güçlendirilmiş parlamenter sistemin, temel ilkeler ve hedeflerin, seçim güvenliğinin ve kurumsal reformların hazırlanan metinleri, hayata geçirilmese bile (ki hayata geçirilecek) şimdiden siyasi tarihimizde yerini almış metinlerdir.

Bu metinlerin en önemlisi bence seçim güvenliği olanıdır. Altılı Masa bu konudaki önlemlerin nasıl ve neler olacağına dair esaslar belirlemelidir.  Seçim sandıklarının güvenliği, sandık kurullarındaki temsilcilerin görevleri, güvenlik birimleri, sandıkların kurulacağı okulların müdürlükleri, partili yurttaşların görevlendirilmeleri ve oy verme işleminden sonraki sürece hakimiyet önemlidir. Deneyimli politikacılarla görüşülmeli ve bir seçim güvenliği platformu ya da komitesi oluşturularak liderlerin direktifleri doğrultusunda çalışabilmesi sağlanmalıdır. Seçim süreci boyunca 200 bin sandığı denetim altına alabilen örgütlenme ve gözlemci görevlendirme şimdiden belirlemek çok önemlidir.

Yüksek Seçim Kurulu 5 Ocak 2023 tarihinde yaptığı duyuruda “Seçim hukukunun temel ilkeleri eşitlik, serbestlik ve dürüstlük ilkeleridir. Kurulumuz bu ilkeler dahilinde seçim sürecinin her aşamasında gerekli düzenlemeler yapmakta ve bu düzenlemelere uyulması için gerekli yerlere talimat vermektedir.” demektedir. YSK’nun daha sonraki duyuruları ve kararları takip edilmelidir.

Yakın geçmişteki birçok siyasal seçimin şaibeli, şüpheli, yalan ve yanlış olduğu bir gerçektir. Önümüzdeki seçimin temiz ve gerçekçi olabilmesi, alınacak sağlıklı önlemlere bağlıdır. Vatandaş, ilk turda kimleri ikinci turda kimleri seçeceğini, ilk turdaki seçimde çok dikkat gerektiği konusunda bilgilendirilmelidir. Özellikle yaşlılar ve ilk kez oy kullanacak gençler, iki ayrı konuda (yasama ve cumhurbaşkanlığı) tercih yapacaklarını ve oyunu nasıl kullanacaklarını sandığa gitmeden önce bilmelidir. Yanlış kullanılacak ve geçersiz sayılacak oyların miktarının artmaması için yapılacak uyarılar ve bilgilendirmeler seçim yasaklarına kadar her yerde tekrarlanmalıdır. Seçim öncesindeki iyi bilgilendirme, seçim esnasındaki çok katılım ve seçim sonrasındaki dikkatli sayım ve kayıtların tutulması çok önemlidir.

Seçimin her üç sürecinde de iktidar partisinin devlet olanaklarını kullanacağı ve ticaret ağalarının da onu var gücüyle destekleyecekleri, yoksulların bir altın lira karşılığı oylarını satabilecekleri göz ardı edilmemelidir.

Bir oy bir oydur ve gerçekten altın değerindedir. Yirmi yıl sonra artık AKP’nin seçimleri açık ara kaybetmezse gene atı alan Üsküdar’ı geçeceği, gene baskı ve şiddet devrine girilerek memleketin iflah olmaz devlet terörüne sahne olacağı herkese her ortamda anımsatılmalıdır.

Altılı Masa’nın hükümet programındaki hedefleri belli olmaya başlamıştır.  Öncelikle ve hemen, bozulan devlet düzeni yerine getirilecek, yasama, yürütme, yargı ve medya bağımsızlığı sağlanarak güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçilmesi için bir ortak program uygulanacaktır. Seçimleri kazanacak olan ortak muhalefet gurubu (Altılı Masa) elbette seçim sonrasını da düşünmektedir.

Rehavete kapılmamalı, devletin bir parti tarafından bu kadar uzun bir süre teslim alındığı bilinciyle, seçim sonrasında güçlendirilmiş parlamenter sisteme geçişin çok zor olacağı bilinmelidir. Yapılacak işlerin planlamaları nifak tohumları saçılmadan, birlikte ve ilk acil hareket planları uygulanma esasları belirlenmelidir.

Temiz seçim, temiz topum demektir. Seçim sonrasındaki temizlik ise kardeşliği bozmadan olmalıdır. Geçmiş iktidarın bildiğimiz ama bir şey yapamadığımız yüzlerce suç affedilmemeli, hukuka uymayan kişiler ve konular temizlenirken, hukuk dışı eylem ve kararlar için cezai önlemler alınmalıdır. “Devri sabık” yaratmaktan korkulmamalıdır.  

Kurulacak hükümetin ivedilikle hukuk düzenine geçilebilmesi için parti ve kişi endişesi olmadan, devletin temeli bozulmadan ve bürokrasinin sağlıklı desteği alınarak yeniden yapılanmaya gidilmelidir. Bozulan adalet, güvenlik, askerlik ve ekonomik durumun düzeltilmesinde hızlı hareket çok önemlidir.

Altılı Masa bileşenlerine burun kıvırmak, açıktan ya da gizliden, bunlar da gidenlerden farklı olamazlar diyerek istek ve umutları kıranlar, bilmeden ya da bilerek çarelerimizi tüketenlerdir.




 

 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

15 TEMMUZ, ORDUBOZAN GÜNÜ

28 ŞUBAT’IN BİNİNCİ YILINA DOĞRU

SADAKA KÜLTÜRÜNE KARŞI SANDIK İTTİFAKI