SEÇİM SONRASI

Her seçim sonrası o kötü gerginlik biter. Kim kazanırsa kazansız, ötesi artık sizi ilgilendirmez, rahat ve sakin bir yaşam başlar. Komplo teorileri, kahinlerin kehanetleri unutulur.

Bazı vatandaşlara göre seçimler her şeyi çözmüş, bazı vatandaşlara göre ise toplumsal sorunları daha çözümsüz hale getirmiştir. Bir taraf benim düşüncem kazandı diye sevinirken, diğerleri kazanamama nedenlerini düşünerek yeniden değerlendirmelere girer.

Genelde bütün dünya, ülke, kent, köy sessizleşir, boşa giden zamana hayıflanma başlar. Önümüzdeki seçimden sonra da herhalde böyle olacaktır.

 

KAZANMAK VE KAYBETMEK

14 Mayıs 2023 günü yapılacak seçimlerde devleti yönetmeye istekli iki taraf vardır. Millet İttifakı ve Cumhur İttifakı. Devrimcilerin ve tutucuların karşılıklı siyasal mücadelesi demokrasi tarihi boyunca hep vardı ve hep var olacaktır. İki taraftan birinin kazandım diyebilmesi için Cumhurbaşkanlığı oylarının yüzde 51’ini alması yetmiyor, TBMM’de çoğunluğu da kazanması gerekmektedir.   

Bu seçim öncesi geçmiş seçimlerde olduğu gibi kampanyalarda bolca para harcanmakta, söylemlerde bolca kalpler kırılmaktadır. Nedeni ise ideolojik öngörülerden çok kişisel çıkar çatışmalarıdır.

Millet İttifakı seçimi kazanırsa yapacağı işler bellidir.

9 ana başlıkta 2300 maddelik verilen sözleri kapsayan Mutabakat Metni, öncelik sırasıyla ve hızla uygulanmaya başlanacaktır. Bileşenleri çok zor günler beklemektedir. Çıldırmış bir muhalefeti dizginlemek, partilerin içindeki heyecanları sakinleştirmek gerekecektir.

Millet İttifakı seçimi kaybederse ne olacak?

CHP’deki devrimci, İyi Parti’deki milliyetçi damar güçlenecektir. Parti yöneticileri ittifakın dağılmasını önlemeye gayret edecekler, mücadeleye daha keskin çizgiler ve kararlı adımlarla devam etme yollarını araştıracaklardır.

Seçimi Cumhur İttifakının kazandığını varsayarsak:

İki ortak arasında post kavgası başlayacaktır. Tarikatlar arasındaki siyasal mücadele alevlenecek, etnik ve dini ayrışmalar öne çıkacaktır. Otoriter Cumhurbaşkanlığı ve tek adam sistemi zora girecektir.

Cumhur ittifakı kaybettiğinde ne olacak?

Herkesin aklına ilk gelen şey olmayacaktır. Kimse organize bir kaos yaratmaya kalkmayacak, kalkamayacaktır. Türkiye ulusal bilinçten yoksun değildir. Olan Tayyip Erdoğan ve etrafına olacak, AKP dağılacak, daha demokrat muhafazakâr bir parti beklenecek, milliyetçilerle dinciler bir daha birleşmemek üzere ayrışacaktır.

 

HEPİMİZİN DERDİ BİR

Siyasal bilinçte Atatürk’ün birleştiriciliği giderek kayba uğramaktadır. Aydınlar, yol göstericiler bu varsayımları düşünmelidir. Derdimiz memleketimiz, geleceğimiz, başka topraklara kaçmak isteyen çocuklarımız, torunlarımızdır.

Kuş bakışı baktığımızda, bütün bu hengameye, sistem çöküşlerine, ekonomik düşkünlüğe, geçirdiğimiz salgın hastalığa, büyük afete ve balık hafızamıza karşın komşu ülkelere kıyasla gene de iyiyiz. Daha iyisini istemek hakkımızdır.

Sandıklar güvensiz, pusulalar imzasız, mühürler hileli olsa bile her seçim bir derstir. Biraz daha yalanları göreceğiz, biraz daha gerçeklere yanaşacağız, biraz daha siyasetin ciddi bir iş olduğunu anlayacağız.

Türkiye daha sağlıklı, daha demokrat, daha özgür ve adil seçimlere gebedir. Seçim sonuçları ne olursa olsun hakkı, hukuku ve adaleti bulacağız.

Derebeyler gidecek, biz kazanacağız.

                                                                                                                                           Cumhur UTKU





 

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

15 TEMMUZ, ORDUBOZAN GÜNÜ

28 ŞUBAT’IN BİNİNCİ YILINA DOĞRU

SADAKA KÜLTÜRÜNE KARŞI SANDIK İTTİFAKI