18 Mart ÇANAKKALE ZAFERİNİN 110'NCU YILINDA OKUNMASI GEREKEN BİR KİTAP
Deniz deniz, dağ dağ
Çanakkale,
Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin kuruluş ve vatanın kurtuluş temellerinin Çanakkale savaşında atıldığını bizlere şiir sanatıyla çok güzel anlatmıştı. Onun bu saptamasını Turgut Özakman “Diriliş-1915 Çanakkale” kitabıyla doğrulamıştı.
Bütün bu doğruları ise İsmet Görgülü, “Çanakkale İlk Günde Biterdi” isimli eserinde kanıtlamaktadır. Komutan Mustafa Kemal Atatürk’ü daha iyi anlamak isteyenlere, 2088 yılında Bilgi Yayınevince yayınlanan bu kitabı salık veririm.
1916 yılının ocak ayı… Mustafa Kemal Bey 16’ncı Kolordu Komutanı olarak Edirne’ye gelmiştir. Yerli ve yabancı gazeteciler kendisiyle mülakat yapmaktadır. Edirne caddelerindeki pankartlarda ise “Yaşasın Arıburnu ve Anafartalar Kahramanı Mustafa Kemal Bey!” yazmaktadır. (Sayfa 190) Çanakkale savaşı ile ilgili araştırma yapmak ve askerlik sanatını incelemek isteyenler bu kitabı okuduklarında vatansever bir Türk subayının nasıl Mustafa Kemal Atatürk olduğunu öğreneceklerdir. Gelibolu üzerine pahalı filmler yapıp Çanakkale muharebelerinde Miralay Mustafa Kemal’i yok sayanlar ve tarihi gerçekleri saptırarak muharebelerdeki akıl, mantık ve kahramanlıklara hurafeleri karıştıranlar, kitabı okuduklarında doğru tarihi bilgilere ulaşacaklardır.
İsmet Görgülü, araştırmalarını dip notlarıyla belirtmekte ve tarihsel doğruları vurgulayıcı bir biçimde iddia ederken olayı veya olayları belgelerle kanıtlamaktadır. Kitapta, Mustafa Kemal Atatürk’ün Kurtuluş Savaşındaki büyük komutanlık başarısından önce yaşadığı askeri kariyerini ve askerlik sanatı ile ilgili verdiği örnekleri bulmaktayız. Eser, tarihin gerçeklerini anlatırken Mustafa Kemal’in Çanakkale’deki başarısından ve haklılığından aldığı güçle çıktığı yolculuğu ve onu Atatürk yapan özellikleri göz önüne sermektedir.
Kitabı okumaya başladığınızda bir sonraki bölümde neler yazdığını merak ediyor ve okumaya ara veremiyorsunuz. Okudukça tarih içinde sürükleniyor ve Mustafa Kemal Atatürk’ü daha da yakından tanıma ve öğrenme isteğiniz artıyor. Kitabın Mustafa Kemal Atatürk’ün askeri dehasının anlatıldığı sıradan bir kitap olmadığını görüyorsunuz. Dokuz başlıkta anlatılanların tümü Mustafa Kemal Atatürk üzerinedir. Onun önderlik özelliklerinin neler olduğu, kuruluş ve kurtuluş yoluna çıkma cesaretinin nereden kaynaklandığı çözümlemeleri, kitabın ana konusunu oluşturmaktadır. Askeri taktik düzenler ve teknikler, bilimsel olarak Mustafa Kemal’in kaleminden anlatılıyor. Teoriden pratiğe askerlik sanatının örnekleri veriliyor. Yazarın Mustafa Kemal’in askeri dehasıyla ilgili yıllar önce Harp Akademileri bültenlerinde yayınladığı sesli belgelerin dökümlerindeki tanık sözlerinin aktarıldığı bölüm, tamamen belge özelliğini koruyor. İnisiyatif kullanma ile ilgili bölüm ise bugün de her rütbe ve sorumluluktaki asker ve sivil yetkililere dersler veriyor. Kitapta eski bildiklerimize eklenen yeni olaylarla, yeni belgelerle anlatılan ve tanımlanan bir Mustafa Kemal Atatürk göreceksiniz. Örneğin daha 1915 yılında onun hakkında “Çanakkale’ye bir zafer heykeli dikmek şerefi ile Türkler şeref kazanacaklarsa, o heykelin Çanakkale’yi kurtaran Mustafa Kemal Bey olması lazımdır. Başkası olamaz. Bu hak kimseye verilemez.” denildiğini öğreneceksiniz. (Sayfa 151) Onun askeri bilim ve yönetim konusunda günümüzde de geçerli olan davranışlarının örneklerini bulacaksınız.
Kitap her asker ve siyaset adamı tarafından okunacak kitapların başında gelmektedir. Bu kitabı okuyan gençler Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü daha iyi tanıyarak tarihe daha çok ilgi duyacaklar, vatanlarını ve bayraklarını daha çok seveceklerdir. Kitap yabancı dillere de çevrilip dünya kütüphanelerinde bulunması gereken bir eserdir.
Çanakkale muharebeleri ve yakın tarih açısından büyük bir boşluğu dolduran değerli Bilgi Yayınevi çalışanlarını ve değerli tarihçi İsmet Görgülü’yü saygı ve sevgiyle selamlarım.
Yorumlar
Yorum Gönder