DEVRİMİN ÇOBAN YILDIZIYDI...

MÜCADELECİ BİR KİŞİLİK
Mustafa Necati Bey, ülkemizin alınyazısını değiştiren devrimci devlet adamlarının başında gelir. Onu tam seksen yıl önce kaybettik. Türk Devriminin Milli Eğitim Bakanı'nı saygıyla anıyoruz.
Necati Bey bütün Kemalistlere örnek olan değerli bir devlet adamıydı. Genç yaşında öldü… Kısa bir düzyazıda onu anlatmak ve değerlendirmek olanaksızdır. Mustafa Necati Bey hakkında onlarca kitap yazılsa ancak tanıtılabilir. Devrimciler hiçbir yere sığamazlar! Mustafa Kemal Paşa’da öyle değil miydi? Onlara ancak destan yazılır ve destanlarda yaşarlar! İnkılâp (Devrim) meclisi olan ilk Türkiye Büyük Millet Meclisi üyelerinin tümünün yaşamı, birer romandır. İncelenmeli ve yazılmalıdır. İlk milletvekillerinden olan Mustafa Necati’nin yaşamıysa birçoklarından daha özgün ve ilgi çekicidir. Türk Devrimindeki hızlı ve köklü değişikliklerin ivmesi olan, kısa ve mücadele içinde geçen bir ömür…
Öğretmen, okul yöneticisi, avukat, hukuk müşaviri, yazar, gazeteci ve gür sesli bir hatip… Bunlar onun İstanbul Hukuk Mektebini bitirdikten sonra döndüğü işgal öncesindeki İzmir’de yaptığı işlerdir. Mustafa Necati Bey’in ulusal kuruluş ve ulusal kurtuluşta yaptığı görevlerini sıralayacak olursak hayretlerimiz katlanarak artmaktadır. Müdafaayı Hukukçu ve gerektiğinde Kuzey Ege dağlarında Kuvveyi Milliye Müfreze Komutanı… Kurtuluş savaşının cephe gerisindeki İstiklal Mahkemeleri üyesi ve başkanı… Lozan antlaşmasının kabulünden hemen sonraki uygulamalarda mübadele (yer değiştirme) ve mübadillerle ilgili esasları koyan, ilk Mübadele ve İskân Bakanı… Hilafetin kaldırılmasından sonra mahkemelerin ve yargıçların görevlerini yeniden belirleyen, İslami Hukuk döneminin sona ermesine emek veren, yönergelere uymayan bin avukatı meslekten atan ve Medeni Kanun’un son hazırlıklarını tamamlayan çalışkan bir Adalet Bakanı… Milli Eğitim Bakanlığı süresinde bakanlık örgütünü yeniden düzenleyen, Talim ve Terbiye Kurulu’nu kuran, yeni harf, yeni rakam, yeni ölçü birimleri kanun tasarılarını hazırlayan, planlayan, kanunlaşması ve Millet Mektepleriyle uygulanmasında öncülük eden, kendinden önceki dönemde hazırlanan Tevhidi Tedrisat Kanununu eksiksiz uygulayan devrimci bir devlet adamı… Türk Devrimi önderi Gazi Paşa’nın ona verdiği her çeşit tertiplenme ve yeniden düzenlenme görevini yerine getirmekte duraklamayan, devrimin yorulmayan kolcusu, küllenmeyen ateşi, sönmeyen çoban yıldızı… Çalışkanlığı ve yurtseverliğiyle astlarına, üstlerine ve halka güven veren, mücadeleci bir kişilik...

ÇAĞDAŞ UYGARLIĞI HEDEFLEYEN KİŞİLİK
Cumhuriyet tarihimiz ayrıntılı ve derinliğine incelenmeli ve iyi öğrenilmelidir. Cumhuriyeti kuranlar, halkın gücünü, milliyetçiliğin erdemini, kamuculuk ve devletçiliğin vazgeçilmezliğini, laikliğin önemini ve devrimciliğin hızını önemsemişlerdi. Mustafa Necati yeniden düzenleyeceği Milli Eğitim uygulamalarının çağdaş olması için iyice düşünmüş, ayrıntılı incelemiş ve çok çalışmıştır. O, hizmet etmeye yemin etmiş devlet adamıydı. Hedefi iktidar olmak ya da her ne pahasına iktidarını sürdürmek değildi. Biliyordu ki iktidar halkındı, egemenlik kayıtsız şartsız ulusundu. Fen bilimlerinin ve güzel sanatların ışığı, doğruluğun ve çağdaşlığın yolunu açacaktı. Hedefi, Gazi Paşa’nın hedefiydi. Bütün ülkü, savaşlardan bezmiş, yoksun ve yoksul kalmış bir halkı ulus yapmak, ufkun ötesindeki “çağdaş uygarlığı” yakalamaktı… Maarif Vekili Mustafa Necati Bey biliyordu ki yoksulluk ve haksızlıkla savaş demek, ulusal eğitim demektir ve “Eğitim demek ise öğretmen demektir!” O yıllardaki Köy Mektepleri, Köy Enstitülerinin düşünsel temellerini atmıştır. Onun üç yıllık bakanlığı döneminde mecliste kavgalarla çıkarttırdığı yasa ve yönergeler, 1925'den 1945'e kadar ulusal eğitimde yapılan bütün uygulamaların dayanağı olmuştur.
Mustafa Necati Bey'in fırtınalı ömrü, otuz beş yaşında, Millet Mekteplerinin (yeni yazıyla okuma-yazma okullarının) bütün yurtta törenlerle açılacağı gün, bir yılbaşı günü, 1 Ocak 1929'da biter. Hem de hiç yoktan yere... Günlerdir süren karın ağrısını umursamaz, geçer düşüncesiyle doktora görünmekte gecikir ve geç kalınmış apandisit ameliyatı sonrası ölür. Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın fikir fedailerinden olan Mustafa Necati, yaşadığı kısa ömrüne birçok devrim görevini sığdırmıştır.

DEVRİMCİ BİR KİŞİLİK
Devrimin gereği olan çağdaş, hızlı ve köklü değişimler, ancak vatansever ve inançlı öğretmenlerin devrimci gençler yetiştirmesiyle yapılır. Türk Devrimi devamlıdır ve devam edecektir! Eskiden her yeni yılın ilk günü, onun anısına törenler yapılır, tatil demez bütün öğretmenler onun dediklerini anımsar ve onu anarlardı. Örnek devlet adamı Mustafa Necati Bey unutulmamalıdır. Onu tanımak, anmak ve gençlere tanıtmak, Türk Devrimcilerinin boynunun borcudur. Bu gün yok edilen ulusal değerler, küçümsenen ve örselenen toplumcu anlayışlar ve geriye dönük karanlık eğitim uygulamaları yurdu sarmışken, Mustafa Necati’nin tavrı yol göstericidir…

Cumhur UTKU Antalya / 01 Ocak 2009

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

15 TEMMUZ, ORDUBOZAN GÜNÜ

28 ŞUBAT’IN BİNİNCİ YILINA DOĞRU

SADAKA KÜLTÜRÜNE KARŞI SANDIK İTTİFAKI