AÇIKLIK GETİRELİM


Siyasiler, günlük siyasette dış politika bulamacıyla gündem yaratmaya çalıştıkça, bazı kavramların ve bazı örgütlerin tanımları unutuluyor ya da karıştırılabiliyor. 
Devlet nedir? Önemlisi, kimlerden, nelerden ibarettir şu PKK, PYD, YPG, IŞİD ve DEAŞ dedikleri? 
Bazı devlet kurumlarının ya da özel bazı şirketlerin kısaltmalarıyla karışmaya başladığı için yeniden anımsamak ve anımsatmakta yarar gördüm.

PKK: 
Kürdistan İşçi Partisi (Partiya Karkeren Kurdistane)
Türkiye'nin doğu ve güneydoğusu, Irak'ın kuzeyi, Suriye'nin kuzeydoğusu ve İran'ın kuzeybatısını kapsayan bölgede devlet kurmayı amaçlayan ve bu amaçla söz konusu toprakların Türkiye sınırları dahilinde kalan kısmına sahip olabilmek için askeri hedefleri, köy korucuları ve sivillere karşı stratejik ve sansasyonel eylem yapan yasadışı silahlı örgüt. KADEK (Kürtçe: Kongreya Azadi ü Demokrasiya Kurdistani, Türkçe: Kürdistan Özgürlük ve Demokrasi Kongresi) ve Kongra-Gel (Halk Kongresi) isimlerini de kullanmıştır. 
PKK, “Kuzey Kürdistan kurtarıldığında, Kürdistan’ın diğer parçalarının da kurtarılacağına” inandığını ve hedefinde hâlâ bağımsız bir Kürdistan fikrinin olduğunu açıklamıştır.
1974 yılında Abdullah Öcalan tarafından kurulan PKK’nın ideolojisi, sözde Marksizm-Leninizm üzerine kuruludur. 
Bazı politikacı ve yazarlara göre, PKK, eylemleri için bazı sözde Marksist-Leninist örgütler ile işbirliği yapmıştır. Bununla birlikte PKK'nın bazı ülkelerden maddi, manevi ve politik destek gördüğü öne sürülmektedir. Eylemlerinin finansmanının büyük bir kısmı yurt dışından sağlanmaktadır. 
PKK, Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri, NATO ve bölgedeki Türkiye, Suriye, Irak, İran gibi birçok ülke ve uluslararası kuruluş tarafından terör örgütü olarak kabul edilmektedir. 

PYD: 
Demokratik Birlik Partisi (Suriye), (Kürtçe: Partiya Yekitiya Demokrat) kısa adıdır. 
2003 yılında Suriye'nin kuzeyinde kurulmuş bir siyasi partidir. Günümüzde hala faaliyet göstermektedir. Lideri Salih Müslim'dir. 
PYD, Suriye İç Savaşı'nın patlak vermesinin ardından, Suriye'de Halep Eyaleti'ndeki Kobani, Afrin ve Cinderis kentleri; Haseke Eyaleti'nin Amude, Derik, Efrin beldeleri, El Darbasiye kenti, Şanlıurfa'nın Ceylanpınar ilçesinin karşında bulunan Resulayn kenti, Tirbesipiye kasabası ve Rakka ilinden Tel Abyad şehrinde siyasi ve askeri kontrolü elinde tutmaktadır. 
PYD'nin, PKK ile bazı kaynaklara göre benzer görüşleri savundukları, bazı kaynaklara göre de aralarında bir ortaklık olduğu öne sürülmektedir. PYD, hem Özgür Suriye Ordusu hem de Suriye Baas Partisi Hükümeti ile zaman zaman silahlı çatışmalara girmiştir. Ancak son zamanlarda PYD'nin Silahlı kanadı YPG ve Özgür Suriye Ordusu islamcı örgütlere karşı ittifak yapmıştır. 
PYD, 30 Kasım 2015 tarihinden bu yana Sosyalist Enternasyonal'in danışma üyesidir. Salih Müslim Suriye İç Savaşı boyunca birçok kez Türkiye'ye ziyarette bulunup hükümet yetkilileri ile görüşmeler yapmıştır. 

YPG: 
PYD’nin Askeri koludur ve yaklaşık 65,000 kişiden oluşan Halk Koruma Birlikleri'dir.

IŞİD:
İslam Devleti (kısaca İD; Arapça: ed-Devlet'ül İslâmiyye), ya da 2014'e kadar kullanılan ismiyle Irak ve Şam İslam Devleti(kısaca IŞİD; Arapça: ed-Devlet'ül İslâmiyye fi'l Irak ve'ş Şam), 
ağırlıklı olarak Irak ve Suriye'de etkinlik gösteren, bu bölgede hilafet devleti kurmak amacıyla güvenlik güçlerine ve sivillere karşı eylemler yapan yasadışı silahlı örgüt ve hiçbir ülke tarafından tanınmayan cihatçı-İslamcı devlet. 
Eski adının Arapçadaki kısaltmasının (Arapça telaffuzu: Da'iş) okunuşunun Latinizasyonu olan Daeş ya da Deaş adlarıyla da bilinir Petrol kaynaklarına yakınlığı nedeniyle dünyanın en zengin yasadışı silahlı örgütleri arasında sayılmaktadır. Irak Savaşı'nın ilk yıllarında kurulan ve 2004 yılında el-Kaide'ye bağlılığını ilan eden örgüt bir süre sonra Irak el-Kaidesi adını aldı. Şubat 2014'te, sekiz aylık uzun bir güç mücadelesinden sonra, el-Kaide IŞİD ile bütün bağlarını kestiğini duyurdu. 
Örgüt genelde Sünnî topluluklar olmak üzere Mücahidîn Şûra Konseyi, el-Kaide, Ceyş el-Fatihin, Cund es-Sahaba, Katbiyan Ensar el-Tevhid vel Sünne, Ceyş el-Tayife el-Mansure gibi farklı isyancı gruplardan oluşur ve onların desteğini alır.

DEVLET:
Toprak bütünlüğüne bağlı olarak siyasal bakımdan örgütlenmiş millet veya milletler topluluğunun oluşturduğu tüzel varlıktır. 
Devletin gölgesi tüm beşerî faaliyetlerin üstüne düşer: Sosyal refah, iç düzen, halk sağlığı için uğraşır, bundan meşruiyet kazanır. Kural koyar, düzenler, yetkilendirir, yasaklar...
Temel soru ise neler devlet kontrolüne bırakılmalı, neler bireye bırakılmalıdır? Bu sorunun nesnel bir cevabı yoktur. Öznel olarak, "Yalnızca bireyi ilgilendiren konular bireye, birden fazla kişiyi etkileyen konular devlete bırakılmalıdır." yorumu hakimdir.

Notumdur:
1. Devlet örgütü, korunmak için değil korumak için vardır. Platon'un devletiyle günümüz devlet anlayışı elbette bir değildir. Ancak tersliğe bakınız ki, ulus devleti münakaşaya açanlar da emperyalist devletlerin beslediği düşünce kuruluşlarıdır. 
2. Yukarıdaki örgütlerin tamamı toplumsal barış ve sosyalizm üzerine ideolojilerini kurdukları halde, tersliğe bakınız ki, hem insan öldürerek hedeflerine ulaşacaklarını sanmaktalar hem de anamalcı yayılmacı devletlerden maddi destek almaktadırlar.
3. Üçüncü terslik ise benim bu bilgileri sade, kestirmeden ve çabucak bulduğum internet ansiklopedisi Vikipedi'dir..

CU






Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

15 TEMMUZ, ORDUBOZAN GÜNÜ

28 ŞUBAT’IN BİNİNCİ YILINA DOĞRU

SADAKA KÜLTÜRÜNE KARŞI SANDIK İTTİFAKI