KULELİ ASKERİ LİSESİ VE TEMEL ASKERİ EĞİTİM

15 Temmuz kalkışması Türk Ordusunun komuta kademesinden çok eğitim, öğretim, sağlık ve askeri yargı sisteminin bozulmasına neden olmuştur. Harp Okulları ve Harp Akademileri, Milli Savunma Üniversitesi adıyla sivilleştirilmeye çalışılmış, askeri okullar ani bir kararla kapatılmıştır. Kalkışma sonrasında alınan kararlarla ordunun disiplin yapısını ve gelenekleri değiştirilirken çatıdaki ve temeldeki oynamalar onu giderek çağdaşlıktan ve güçlü ordu görüntüsünden uzaklaştırmıştır. Harp Okullarına öğrenci yetiştiren askeri liseler halen açılmamıştır. Uygulanmakta olan subay yetiştirme sisteminde askeri liselerin düşünülüp düşünülmediği ise bilinmemekte, kamuoyuna bu konuda net bir açıklama yapılmamaktadır.


HİZMETE AÇILAN TARİHİ BİNADIR

Geçtiğimiz günlerde basında “Kuleli Askerî Lisesi açıldı” başlığıyla MSB kaynaklı bir haber yayınlanmıştır. Haberdeki ayrıntıya baktığımızda açılan askeri okul olmadığı, Çengelköy’deki tarihi binanın başka askeri hizmetler için faaliyete geçtiği anlaşılmaktadır. Askeri liseler yerine Harp Okulları hazırlık sınıfları oluşturulmuş ve bütün hazırlık sınıfları topluca Kuleli yerleşkesinde eğitim, öğretime başlamıştır.

Sınıfı, konusu, kokusu ve rengi değişik olan ama eğitim, öğretim felsefesi aynı olan Harp Okullarına tek elden ve başka bir yerleşkede hazırlık sınıfı açılarak Subay yetiştirmekte amaç farklılaştırılmıştır.  Bu uygulamayı Kuleli Askeri Lisesi binasında yapmakla da askeri liselerin açıldığı algısı yaratılmıştır.


Kuleli Askerî Lisesi, Erzincan Askeri Lisesi, Işıklar Askeri Lisesi, Heybeliada Deniz Lisesi, İzmir Hava Lisesi Türkiye’nin en önemli liselerindendir. Bu liselerde askerlikle ilgili özel ders verilmez, fen liselerinin öğretim ve eğitim planı uygulanır. Üniformayla aidiyet duygusu, tim çalışmalarıyla kendine güven duygusu geliştirilerek, İç Hizmet Kanun ve Yönetmeliğinin ilgili bölümleriyle disiplin duygusu verilerek, öğrencilerin Harp Okuluna başlarken edecekleri askerlik yeminine hazır olmaları sağlanır. 

Askeri Liselerde askerliğin yazılımı, Harp Okullarında ise askerliğin donanımı verilmektedir. Öğrenciler bu uzun eğitim sürecinden geçerken, tatbikat bölgelerinde uygulamalı ve dersliklerde teorik konularla sıkılmadan öğretim ve eğitimlerini tamamlarlar. Subay olmak üzere seçilen gençlerin Harp Okullarına hazırlanmaları bir yıllık hazırlık sınıflarıyla değil Askeri Liselerle sağlanmalıdır. Sivil liselerden silah arkadaşlığına çabuk intibak edebilen, nitelikli öğrenciler de eskisi gibi sınavla Harp Okullarına almaya devam edilebilir.

 

ASKERİ LİSELERİN HEPSİ AÇILMALIDIR

İki meyvesine kurt düştü diye bütün ağaç kesilmez ama kesilmiştir. O çocukların çoğu Kuleli Askerî Lisesini bitirip Harbiyeli olma hayalindeyken o hayalleri yıkılmış, kurgulanmış saçma bir kalkışmaya kurban gitmişler, kendilerini çeşitli üniversitelerde bulmuşlardı. Geçen yıl ODTÜ’deki mezuniyet töreninde şu pankartı kaldırmışlardı: “Omzumuzdaki yıldızları gökyüzüne bağışladık...”

 

Güçlü devletlerin güçlü orduları incelenmelidir. O ordularda da askeri temel eğitim gençlik yıllarında başlatılmaktadır. Askeri liseler Türk Ordusu’nun kaliteli insan gücü açısından Köy Enstitüleriydi. Ulusal eğitimdeki Köy Enstitülerini ve onların devamı olan Öğretmen Okullarını kaldıran kötü zihniyet devam etmektedir.

 

Askeri okullarda kardeşlikten öte, silah arkadaşlığı, dürüstlük, vatanseverlik, görev bilinci (vazifeşinaslık), şeref, gurur, güven ve itaat duygusu verilir. Türk Ordusu içindeki önemi büyük olan askeri liselerden korkulmamalı, aksine daha da geliştirilerek açılmalı ve açılırken şunlara dikkat edilmelidir: 

Yeni ve çağdaş eğitim ve öğretim yöntemleri uygulanmalıdır.  Ömür boyu kardeşlik ruhu ve silah arkadaşlığı ruhu canlanmalıdır.  Devlete, millete ve vatana adanmışlığın ön bilinci verilmelidir.  Giriş sınav ve mülakatları, açık, dürüst ve eşit yapılmalıdır. Her çeşit gerici ve bölücü örgütlerin sızmalarına karşı önlemler alınmalıdır.

 

Askeri Okulların tamamı siyasilerce değil kendi kuvvet komutanlıklarının ilgili birimlerince denetlenip değerlendirilmelidir. İyi eğitim almış, yaratıcı, hızlı düşünebilen, düşünce üreten, görev anlayışı gelişmiş, ekip çalışmasına yatkın, duygusal zekâsı yüksek, pratik ve süratle iş görebilen, zeki ve dost canlısı, hitabet uzmanı ve sofistike özellikleri olan subaylar kendi görevlerini çok iyi yaparlar. En büyük asker Atatürk “Bir ordunun değeri, subaylarının ve komuta kademelerinin değeriyle ölçülür” demiştir.

 

Türkiye’de çoktan bitmiş olan askeri vesayet ve askeri darbeler çağı, saçma bir kalkışma girişimiyle tamamen kapanmıştır. Bunu da Türk Ordusu’nda var olan geleneksel kendi iç dinamikleri sağlamıştır.

 

Harp Okulları hazırlık sınıfları açtık diyerek kimse takiye yapmamalı, askeri liseler zaman geçirilmeden açılmalıdır.  Son sözü, Atatürk’ün en yakın silah arkadaşı ve çok iyi bir asker olan İsmet İnönü söylemiştir:

“Bir ulus, birinci derecedeki uluslar arasına her şeyden önce askerleri ve askerliği ile katılır.”

 





Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

15 TEMMUZ, ORDUBOZAN GÜNÜ

28 ŞUBAT’IN BİNİNCİ YILINA DOĞRU

SADAKA KÜLTÜRÜNE KARŞI SANDIK İTTİFAKI